Fordított adózás az Eniszámla 1.0 segítségével

(kbp101a009)

Termék(ek)

Eniszámla 1.0 Std, Eniszámla 1.0 Pro

Igény

Ön fordított adózásra kötelezett tevékenységet folytat, és szeretne ennek megfelelő bizonylatot kiállítani az Eniszámla 1.0 számlázó programmal. Fordított adózás az áfában azt jelenti, hogy a terméket értékesítő vagy szolgáltatást nyújtó adóalany helyett a termék beszerzője, illetve szolgáltatás igénybe vevője lesz az adófizetésre kötelezett.

Megoldás

A törvényi szabályozás értelmében az ezen hatály alá eső számláknak a (normál tartalmi előíráson felül) a következő elemeket kell tartalmaznia:

 • Kötelező feltüntetni a vevő adószámát.
 • A tételeket "ÁFA mentes" 0%-os adókulccsal kell kiszámlázni.
 • A számlán szerepelnie kell az alábbi megjegyzésnek: "Az ÁFA megfizetésére a vevő kötelezett az ÁFA tv. 142. § szerint"

Ezt az Eniszámla 1.0 programmal az alábbi módon teheti meg:

 1. A vevő adószámának feltüntetéséhez a Partner nézeten adja meg a vevő adószámát (pénzügy fül). Amennyiben egy partnerhez meg van adva adószám, akkor ezen adat rákerül a számlákra, a megadott partnernek történő számla készítésekor.  Az adatok mentéséhez kattintson az eszköztáron lévő Mentés [Mentés] ikonra!

 2. Következő lépésként kattintson a Beállítások menü -> Segédadatok menüpontra!

  Beállítások->Segédadatok

 3. A megjelenő ablakban lépjen az ÁFA kulcsok fülre!
 4. Amennyiben az listában nem szerepel még "ÁFA mentes" elem, kattintson a Hozzáadás gombra! Ha már szerepel, akkor lépjen ebben a leírásban a 6. pontra!

  ÁFA kulcs felvitele

 5. A megjelenő ablakot töltse ki az alábbi ábrán látható módon, majd kattintson az OK gombra!

  ÁFA mentes kulcs

 6. Kattintson a Bezár gombra!
 7. Azokra a számlákra, melyeken a fordított adózás hatálya alá eső tételek szerepelnek, fel kell tüntetni az "Az ÁFA megfizetésére a vevő kötelezett az ÁFA tv. 142. § szerint" szöveget. Erre több mód is kínálkozik:

  1. Ha minden tevékenysége, vagy azok túlnyomó része a fordított adózás hatálya alá esik, akkor célszerű az idézett sort az alapértelmezett megjegyzés szövegben elhelyezni. Ehhez válassza ki a Beállítások menü -> Beállítások menüpontot, majd a Számla beállításai fül, Alapértelmezett megjegyzés szöveg mezőhöz adja hozzá az idézett sort!

   ÁFA tv. 142

   A mezőbe természetesen egyéb szöveg is kerülhet! Ha kitöltötte a mezőt, kattintson az OK gombra!
   Ez után minden újonnan készítendő számlára láblécéhez a program alapértelmezetten ezt a szöveget fogja beírni. Ez a szöveg a számla írása közben módosítható!
   FONTOS!! Ezt a szöveget a partnerhez megadott egyedi lábléc felülbírálja!

  2. Ha csak megadott partnereknek készít fordított adózás hatálya alá eső számlákat, akkor célszerű az adott partnerek Alapértelmezett megjegyzés szövegébe illeszteni a szöveget. Ehhez partner nézeten válassza ki a partnert, és kattintson az Alapértelmezések fülre! Az Alapértelmezett lábléc mezőbe írja be a szükséges szöveget!

   Partner ÁFA tv. 142

   A módosítások mentéséhez az eszköztáron lévő Mentés [Mentés] ikonra!
   Ezt ismételje meg minden olyan partnerhez, akiknek ilyen számlákat állít ki!

  3. Ha kiállított számláinak csak kevés hányada esik a fordított adózás hatálya alá, akkor célszerű az idézett szöveget csak a számla készítésekor felvinni az egyes számlák láblécéhez! Ezt a számla varázsló 2. oldalán teheti meg az alábbi ábrán látható módon!

   Új számla ÁFA tv. 142

Ezekkel a lépésekkel előkészítette az Eniszámla programját a fordított adózással történő számlázásra.

Az eddig létrehozott számlákat a változtatás nem érinti, annak minden eleme természetesen változatlan marad.